Με εξαιρέσεις η εισφορά αλληλεγγύης στους δικαιούχους

Με εξαιρέσεις η εισφορά αλληλεγγύης στους δικαιούχους

Αρ. Πρωτ. 5378/21.10.2010

Προς Υπουργούς:

- Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

- Οικονομικών

Κάθε άλλο παρά κοινωνική φαίνεται να είναι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε όλες τις εκφάνσεις της. Ενδεικτική είναι η απουσία ουσιαστικής κοινωνικής ευαισθησίας απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειές τους.

Σύμφωνα με τον Ν. 3863/12-7-2010 «Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις. Ρυθμίσεις στις Εργασιακές Σχέσεις», τα άτομα με ειδικές ανάγκες εξαιρούνται από φορολογικές επιβαρύνσεις και μπορούν να κάνουν χρήση συγκεκριμένων απαλλαγών. Ωστόσο, οι διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου εξαιρούν τους γονείς παιδιών ατόμων με ειδικές ανάγκες από την εισφορά αλληλεγγύης και πιο συγκεκριμένα τους γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες που έχουν συνταξιοδοτηθεί.

Επομένως, σε μια περίοδο γενικότερων οικονομικών περικοπών σε μισθωτούς και συνταξιούχους, οι συνταξιούχοι που είναι γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες και έχουν να στηρίξουν τις οικογένειές τους και τα παιδιά τους που χρήζουν ειδικής φροντίδας και συνεπώς έχουν αυξημένα έξοδα, δεν στηρίζονται ουσιαστικά από την πολιτεία, ώστε να διασφαλίσουν τη στοιχειώδη ποιότητα ζωής.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Προβλέπεται να επανεξετάσει το αρμόδιο Υπουργείο την πιθανότητα να μην εξαιρούνται οι συνταξιούχοι γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες της εισφοράς αλληλεγγύης;

Απαντήσεις Υπουργείων